Учените откриха, че вирусът поразява хормоните на щастието, може дори да спре производството им

...
Учените откриха, че вирусът поразява хормоните на щастието, може дори да спре производството им
Коментари Харесай

Защо COVID-19 ни прави нервни, нещастни или депресирани?

Учените откриха, че вирусът поразява хормоните на щастието, може даже да спре производството им
Допаминът е отговорен и за съня, паметта, концентрацията, фокусирането, контролирането на придвижванията

Специалистите препоръчват хора, страдащи от дълъг Коронавирус, да бъдат наблюдавани за нараснал риск от паркинсон

Ако откакто се възстановите от COVID-19, се почувствате мощно раздразнителни или тъжни, за това си има биологична причина.

Учени откриха, че коронавирусът поразява мозъчните кафези, виновни за настроението, напрежението и придвижването, и им пречи да действат вярно.

Лабораторни опити демонстрираха, че COVID-19 може да повреди производството на допамин, като болести допаминовите неврони в мозъка и те да се изродят.

Това води до стареенето им – положение, при което клетките губят дарба да порастват и да се разделят.
Авторите на изследването акцентират, че не всички инфектирани с ковид пациенти са податливи на такова увреждане.

Има фактори, влияещи върху този риск, в това число генетиката и тежестта на болестта.

Освен за възприятието на задоволство и наслада допаминът, прочут като хормон на щастието, е виновен и за съня, концентрацията, паметта, фокусирането, управлението на придвижванията. Така че откритието би обяснило защо дългият Коронавирус
предизвиква признаци като мозъчна мъгла, заспалост и меланхолия. Изводите на научния екип от университета " Корнел " и Колумбийския университет са оповестени в сп. Cell Stem Cell.

В началото учените под управлението със специалистката по химическа биология проф. Шуйбин Чен са имали за цел да проучат по какъв начин разнообразни типове кафези в всякакви органи на тялото реагират на зараза със SARS-CoV-2.

Изненадващо обаче те открили, че вирусът визира по неповторим метод единствено допаминовите неврони, които престават да действат обикновено и стартират да предават химически сигнали, причиняващи възпаление

" Проектът стартира като проучване по какъв начин разнообразни кафези в разнообразни органи реагират на болест с COVID-19. Тестувахме белодробни кафези, сърдечни кафези, бета-клетки на панкреаса. Но констатирахме, че процесът на стареене се задейства единствено в допаминовите неврони. Този резултат бе изцяло непредвиден ", споделя доктор Шуйбин Чен.

За опита откривателите са употребявали отгледани в лаборатория кафези, само че са удостоверили откритието си с проби от аутопсия на хора, инфектирани с COVID-19. Биологичното стареене е развой, при който функционалността на живите организми стартира последователно да запада.

То води до некадърност на здравите кафези да порастват и да се разделят. Бръчките, утежняването на зрението и загубата на слуха с придвижване на възрастта са образци за обикновено стареене.

Процесът води също до увреждане на стволовите кафези и хронично инфектиране.

" Степента на зараза на допаминовите неврони не е толкоз висока, колкото на белодробните кафези - главната цел на вируса. Но даже и малко количество инфектирани неврони може да има доста сериозен резултат ", изяснява доктор Чен.

Проучването е открило, че към 5 % от допаминовите неврони се заразяват с вируса COVID-19, което води до стареене и инфектиране.

Авторите на теста изследват към този момент утвърдени за други заболявания медикаменти, с цел да открият такова, което или предотвратява инфекцията със SARS-CoV-2, или избавя инфектираните допаминови неврони от стареене.

Идентифицирали са три от тях - рилузол (лекува заболяването на Лу Гериг), метформин (лекува диабет) и иматиниб (лекува рак).

По-нататъшното изследване на тези лекарства може да докара до способи за попречване на офанзивата на вируса върху мозъка, написа Cell Stem Cell.

Тъй като стареенето на допаминовите неврони е белег и на заболяването на Паркинсон, експертите предлагат хора, страдащи от нескончаем COVID-19, да бъдат следени за нараснал риск от и от тази болест.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР